Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A húgyhólyag a vizelet raktározás szerve

2012.02.14

Az inkontinencia, az akarattól független vizeletvesztés

 

A húgyhólyag a vizelet raktározás szerve

Az üres húgyhólyag kicsi és gyűrött ,hasonlít az  aszalt szilvára (1.kép).

 

hugyholyag.png

A húgyhólyag látványa belülről

 

Ez a tágulékony zsákszerű szerv egymással összefonódó ,akarattól függetlenül működő izomrostok kosárszerű fonadékából áll. A rostok fel-le örvénylenek a szerv tetejétől az alsó kivezető részig a húgyhólyag nyakáig. A rostok együttesét hólyagizomnak destrusor izomnak nevezzük. A hólyagizom különleges rostelrendezése révén összehúzódásakor a húgyhólyag nyak kimeneti nyílása kinyílik .

A veséből jövő két húgyvezeték az ureter  a8 a kép jobb és baloldalán) a hasüreg hátsó részén fut le és lebennyel fedett nyíláson át vezet a húgyhólyagba.

                

                              

belsonemiszervek.jpg

 

A női nemi szerv és a húgyhólyag metszeti képe

 

A vezeték húgyhólyagba való belépési szögének (urethro-vesicalis szög) tulajdoníthatóan a nyílások – a húgyvezeték szájadékok –egyirányú billentyűként , záróelemként működnek. Így normális körülmények között ha a hólyag összehúzódik ,hogy kipréselje a vizeletet,az nem tud visszafolyni a húgyvezetékbe a vese felé .

Az átlagos hólyag két-három dl vizeletet tud tárolni anélkül ,hogy tulajdonosát a kiürítés szükségességére figyelmeztetné. Ha a kiürítés nem történik meg ,befogadóképessége fél literig növekedhet ,de ilyenkor az ember semmi másra nem tud gondolni csak arra,hogy hol talál egy alkalmas helyet a kiürítésére. A férfiak dülmirígye a prosztata a hólyag kimenetelénél helyezkedik el és csaknem teljesen körülveszi a vizeletet a hólyagból kivezető húgycsövet az uretert . A prosztata betegsége ,vagy megnagyobbodása a mirígy megkeményedése elzárhatja a vizelet útját.

 

               

prosztata1.jpg

                                A férfi nemi szerv

A hólyag belső bevonata átmeneti hámnak nevezett redőzött,gyűrt nata átmeneti hámnak nevezett redőzött,gyűrt nyálkahártya.