Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Éjszakai ágybavizelés

 

Nemzetközi adatok szerint az 5-14 éves korosztály több mint 7%-a szenved éjszakai ágybavizeléstől (enuresis nocturna). Az éjszakai ágybavizelés az 5 évesnél idősebb gyermek éjszaka, alvás közben bekövetkező akarattalan bevizelését jelenti. Az éjszakai ágybavizelés az asztma után a második leggyakrabban előforduló gyermekbetegség, amely Magyarországon is közel 90.000 gyermeket érint.
 

Mi ez a betegség pontosan, mi okozza a problémát?
 
Az éjszakai ágybavizelést kiváltó egyik leggyakoribb ok a vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara (ez kb. az esetek 70%-ának az oka). Kutatási eredmények szerint ebben az esetben a vizelet mennyiségének szabályozásáért felelős anyag (vazopresszin) a szükségesnél kisebb mennyiségben termelődik a beteg gyermek szervezetében.
A húgyhólyag kóros elváltozása szintén a kiváltó okok között szerepel. Veleszületetten, vagy szerzett betegség következtében kicsi lehet a húgyhólyag kapacitása, ezért a gyermek nem képes a normál mennyiségű vizelet tárolására.
Viszonylag gyakori kiváltó ok a gyulladás is, viszont ebben az esetben az ágybevizelés csak átmenetileg, a korábban már szobatiszta gyermeknél jelentkezik.
A szülők gyakran gondolják - felmérések szerint az esetek 40%-ban -, hogy az éjszakai ágybavizelés elsősorban pszichés eredetű probléma. A gyakorlatban azonban az esetek kisebb hányada (10%-a) vezethető csak vissza erre az okra. Ilyenkor a kiváltó ok a gyermek pszichéjét ért olyan trauma, mint például válás, költözés, kistestvér megszületése. Bár a pszichés eltérések gyakran észlelhetők az enuretikusoknál, ez az eltérés már a következménye a betegségnek nem pedig az okozója.
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bp

(Nechai Gábor, 2012.02.15 17:49)

Nagyon hasznos oldal.Félre kell tenni a szégyenérzetet.