Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A húgyhólyag a vizelet raktározás szerve

2012.02.14

 

Az üres húgyhólyag kicsi és gyűrött ,hasonlít az  aszalt szilvára (1.kép).

 

  hugyholyag.png

                                                                  1.kép

                         A húgyhólyag látványa belülről

 

Ez a tágulékony zsákszerű szerv egymással összefonódó ,akarattól függetlenül működő izomrostok kosárszerű fonadékából áll. A rostok fel és le örvénylenek a szerv tetejétől az alsó kivezető részig a húgyhólyag nyakáig. A rostok együttesét hólyagizomnak detruzor izomnak nevezzük. A hólyagizom különleges rostelrendezése révén összehúzódásakor a húgyhólyag nyak kimeneti nyílása kinyílik .

A veséből jövő két húgyvezeték az ureter  (az 1. a kép jobb és bal oldalán) a hasüreg hátsó részén fut le és lebennyel fedett nyíláson át vezet a húgyhólyagba.

A vezeték húgyhólyagba való belépési szögének (urethro-vesicalis szög) tulajdoníthatóan a nyílások – a húgyvezeték szájadékok –egyirányú billentyűként , záróelemként működnek. Így normális körülmények között ha a hólyag összehúzódik ,hogy kipréselje a vizeletet,az nem tud visszafolyni a húgyvezetékbe a vese felé .

Az átlagos hólyag két-három dl vizeletet tud tárolni anélkül ,hogy tulajdonosát a kiürítés szükségességére figyelmeztetné. Ha az ürítés nem történik meg ,befogadóképessége fél literig növekedhet ,de ilyenkor az ember már semmi másra nem tud gondolni csak arra,hogy hol talál egy alkalmas helyet a kiürítésére. A férfiak egyik járulékos nemi mirígye a dülmirígy,vagy más néven  a prosztata a hólyag kimenetelénél helyezkedik el és csaknem teljesen körülveszi a vizeletet a hólyagból kivezető húgycsövet az uretert . A prosztata betegsége ,vagy megnagyobbodása a mirígy megkeményedése elzárhatja a vizeletet.

A hólyag belső bevonata átmeneti hámnak nevezett redőzött,gyűrt nyálkahártya.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bp

(Bak János , 2012.03.08 12:41)

Áttekinthető és érthető a szövege.